Ik en nog een paar medestudenten hebben een project genaamd Requipment. Dit project hebben we opgestart voor en door de richten netwerkeconomie.

De afbeelding die ik gebruik voor Requipment is een beetje misleidend. We hebben niets te maken met bomen, naast het idee dat we een boom willen planten voor elke computer die we redden van de afvalberg.We hebben gekozen om computers te redden omdat e-waste een groot probleem aan het worden is.

Dit zorgde ervoor dat we aan onze missie kwamen:

Wereldwijd is er jaarlijks meer dan 54 miljoen ton e-waste. Meer dan de helft ervan wordt niet gerecycleerd. Requipment wil zijn steentje bijdragen door het computergedeelte van de e-wast berg aan te pakken. Wij zullen ons deel doen om zo veel mogelijk e-waste te recycleren en te hergebruiken.

Dit probleem zien we eigenlijk als een opportuniteit omdat e-waste bergen eigenlijk goudmijnen zijn. Goudmijnen die nu nog onder de radar liggen van vele bedrijven. Maar in plaats van naar die mijnen te gaan willen we direct naar de bron gaan, bedrijven en gezinnen.

We weten zelf dat de e-waste berg uit veel verschillende producten bestaat en het is onmogelijk om alle producten redden. Hierdoor gaan we ook de maatschappij informeren over de e-waste problematiek zodat wij hopelijk een paar ondernemers inspireren om ook aan dit probleem te werken.


Bronnen: ITU global en Recupel

Ik praat heel de tijd over ‘we’ maar wie is ‘we’. We bestaat uit vijf gepassioneerde studenten netwerkeconomie genaamd Jarne Dekein, Eline Remmerie, Arnaud Seels, Robin Waelkens en mijzelf.

Wij met ons vijven willen stap voor stap de lineaire economie in de informaticasector wegwerken door circulaire processen te implementeren. Door de informaticasector te transformeren willen we de maatschappij bewustmaken van de veel te grote e-waste berg. Wij als Requipment stellen computers samen met onderdelen die we halen uit gebruikte computers. Deze computers kopen we aan voor een eerlijke prijs bij zowel bedrijven als particulieren. Onze computers kunnen aangekocht worden door zowel particulieren als bedrijven. 

Wij hopen dat we met deze visie de wereld een beetje kunnen herstellen.


Als je ook wilt kennismaken met andere projecten die worden opgestart rond netwerkeconomie en duurzaamheid, dan kan je ze vinden op deze blog post van netwerkeconomie.

Bronnen:

Global E-waste Monitor 2020. (z.d.). Geraadpleegd 8 november 2020, van https://www.itu.int/en/ITU-D/Environment/Pages/Spotlight/Global-Ewaste-Monitor-2020.aspx

Jaarverslagen & CSR rapporten—Over Recupel—Recupel. (z.d.). Geraadpleegd 8 november 2020, van http://www.recupel.be/nl/over-recupel/jaarverslagen-csr-rapporten/

Tags

Comments are closed