Door al de tijd die ik nu heb tijdens de lockdown heb ik eens weer wat films gekeken op Netflix. Eén van die films is The Platform, een film dat kritiek geeft op onze samenleving.

Je zou het eerst niet opmerken dat de film kritiek heeft op onze samenleving. Dit merk je pas op in het midden of op het einde van de film. Dit heeft vooral te maken omdat de film zijn kritiek eerst verbergt. 

De trailer en de synopsis van de film zeggen heel weinig over de film. De trailer toont alleen maar het begin van de film en de synopsis gaat alleen over de “wereld” waar de film afspeelt.

‘A vertical prison with one cell per level. Two people per cell. One only food platform and two minutes per day to feed from up to down. An endless nightmare trapped in The Hole.’
Gaztelu-Urrutia, G. (2019, November 8). El hoyo [Horror, Sci-Fi, Thriller].https://www.imdb.com/title/tt8228288/

Maar wat is die kritiek nu op onze samenleving? Voordat ik daarover praat zou ik graag aanraden om de film zelf eens te kijken. Dit kan je doen op Netflix en een link hiervan zal in de bronnen lijst staan. 

Ik raad aan om de film eerst te kijken omdat ik over de grote gedachte ga praten van film, hoe ik deze interpreteer. Waardoor ik misschien het kijkplezier kan afneem. 

Als lezen meer je ding is kan je ook het boek don Quichote. Ik heb het boek niet gelezen, maar het staat wel gepland. De film werd geïnspireerd door dit boek, waardoor ze dezelfde hoofdgedachte delen.

De grote gedachte, kritiek is als iedereen neemt wat hij nodig heeft dan zou er genoeg zijn voor iedereen. De film doet dit met het platform met voedsel, daarom ook de naam The Platform. De film toont ook aan dat dit doen geen gemakkelijk iets is.

Een van de mensen die het hoofdpersonage tegenkomt zegt dat hij zijn visie kan veroorloven zonder geweld. Dit lukt niet, dit lukt eigenlijk nooit bij grote veranderingen. Ik weet niet hoe dit komt maar als je verandering wilt zal er heel waarschijnlijk geweld of schade zijn.

Ik vind het een mooi idee om de armoedekloof op te vullen. Maar dit is in mijn ogen nu niet mogelijk. De top 1% van onze samenleving geven al veel van hun geld aan goede doelen. Ze helpen ook indirect om de kloof te dichten door nieuwe banen te maken. Om nog meer van hun te nemen gaat voor mij te ver. Het moet nog altijd een keuze blijven.

Ik denk wel dat dit in de toekomst mogelijk is. Het geld zal waarschijnlijk niet van de rijken komen maar wel door General Artificial Intelligence. De beter neef van AI.

Ik denk dit omdat door GAI veel jobs zullen wegvallen en dat bijna alles door robots en technologie wordt gedaan. Hierdoor zullen mensen moeten leven op een basisloon. Dit basisloon kan gedaan worden door het nieuw geld van GAI. 

Als je meer informatie wilt over GAI en onze toekomst kan ik Homo Roboticus aanraden.

Bronnen:

Gaztelu-Urrutia, G. (2019, November 8). El hoyo [Horror, Sci-Fi, Thriller]. https://www.imdb.com/title/tt8228288/

El hoyo | Officiële Netflix-site. (n.d.). Retrieved June 4, 2020, from https://www.netflix.com/be/title/81128579

Don Quichot (boek). (2020). In Wikipedia. https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Don_Quichot_(boek)&oldid=56452372

Homo Roboticus. (n.d.). Retrieved June 4, 2020, from http://homo-roboticus.be/

Tags

Comments are closed