Als netwerkeconoom wordt er veel verwacht, en er wordt nog veel meer verwacht van een studerende netwerkeconoom. Eigenlijk blijft elke netwerkeconoom studeren, maar dat is het punt nu niet. Als studereende netwerkeconoom op school moet ik projecten maken en heel soms moet ik er een blogpost over schrijven. Het is misschien duidelijk aan de titel maar deze post gaat over zo’n project.

Voor het vak Basiskennis statistiek, databases en netwerkmodellering moet ik een project maken dat fysieke wereld verbindt aan de digitale wereld. Deze beschrijving klinkt high-tech maar dat was het niet. De bedoeling van het project is om data te verzamel uit de fysieke wereld en deze data te gebruiken op een digitaal canvas.

Nu het informerend gedeelte van de blogpost gedaan is kan ik beginnen vertellen over hoe ik het project heb gemaakt. 

Het project bestaat uit twee fases. Fase één is het leren van alle tools en technieken zodat we die kunnen gebruiken voor fase twee. Fase één was een stappenplan die we konden volgen om de nieuwe technieken te leren.

De eerste stap was iets maken dat in de fysieke wereld werkt. Dit is was een rij van ledjes die elk om te beurt uit gaan en terug aan gaat als alle led’s uit waren. Dit heb ik dan uitgebreid door alle ledjes willekeurig uit zetten.

Deze constructie maakt data die we via een streaming tool moeten verzamelen. Dit heb ik gedaan met behulp van een addon dat in excel zat. Deze toepassing zorgt er ook voor dat de tijd van de actie vermeld was. Deze data wordt verzameld en moet dan in een cvs bestand gemaakt worden. 

De data van het cvs bestand moet dan ook in een programma genaamt knime werken zodat de data verwerkt kan worden in een digitaal canvas. In knime kan je dan een workflow maken met verschillende nodes waardoor je de data kan verwerken. Maar elke keer als ik nieuwe data wil gebruiken moet ik een nieuw cvs bestand invoegen via knime of de nieuwe data in het oude cvs bestand toevoegen. 

Om dit op te lossen heb ik er voor gezorgt dat ik dit niet meer moet doen. Nu is er een map waar ik alle data in kan steken. Als deze data in een cvs formaat staat zal het gebruikt worden in de nieuwe grafieken.


Om gemakkelijker te visualiseren wat ik gedaan heb, heb ik een video gemaakt hoe alles in totaal werkt.


Door deze acties allemaal te gebruiken kan ik dingen die ik maak met arduino die data maken verwerken. Dit is de bedoeling van fase twee. Maar dan vervang je de led’s door iets anders. Dit iets anders is in mijn geval een ventilator die automatisch aan en uitgaat op een bepaalde temperatuur. Het is niet een van de mooiste dingen die ik gemaakt heb, maar het werkt wel.

(De rode cirkel is de thermometer.)


Om het resultaat van de data te tonen die ik verzameld heb, moet ik de knime flow aanpassen. Dit zorgt er voor dat meer informatie kan verwerken.

Door de knime flow kan ik nu de temperatuur metingen zien per dag, en dan ook nog eens per meeting. Je kan ook zien hoe lang de ventilator aan staat.

Dit is de grafiek dat de temperatuur toont per meeting moment.


Met deze grafiek kan je zien dat ik verschillende metingen momenten heb gemist waardoor het lijkt dat er grote gaten zijn. Je kan ook zien dat de temperatuur niet zoveel verlaagd.

Ik ben tevreden op het resultaat dat ik behaald heb. Maar hoe ik het resultaat haalde vond ik belangrijker. In het begin heb ik weinig nieuwe technieken geleerd. Maar dit veranderde snel. Door dit heb ik het wat rustig aan gedaan voor de rest van de opdracht. Ik heb wel tussendoor iets extra gedaan zoals een ventilator dat draait als het te warm is. waar ik wel wat nieuwe dingen heb geleerd over digitale thermometers.

Maar door te denken dat ik niets ga bijleren is een  grote fout. Door dit te denken heb ik niet gekeken naar dingen die er al waren. Bij het coderen wou ik alleen maar code schrijven zonder te kijken wat de huidige code al heeft en hoe ik die kan gebruiken. Dit zorgde voor redelijk wat tijd verlies. Ik heb ook niet geleerd uit deze fout want ik deed het opnieuw bij knime als ik de loop maakte voor de data te lezen. Ik heb me daar kunnen herpakken door de fout zelf te zien.

Na de feedback op vase één heb ik gestart met fase twee waar ik meer tijd had moeten insteken voor de data te verzamelen. Dit is zou voor betere data zorgen en nieuwe grafieken. Ik kon ook wat meer tijd in de code steken dat er voor zorgde dat hij automatisch om het uur de data verzamelde.

Als je het project in meer detail wilt lezen dat kan hier:

Category
Tags

Comments are closed