Onlangs heb ik seizoen drie van Black Mirror afgekeken. In mijn ogen is dit eigenlijk is speciaals, want ik vind eigenlijk het derde seizoen het slechtste tot nu toe. Misschien komt het doordat ik het seizoen niet gekeken heb als schoolopdracht waar ik elke detail opschrijf. Deze blog gaat niet over hoe slecht seizoen drie is maar wat Black Mirror ons kan aan leren.

Black Mirror is moeilijk samenvatten, dit komt omdat elke episode iets anders is. Maar er zijn een paar dingen die altijd hetzelfde blijven, mens en technologie. Meestal gaat het ook om technologie die ons als mens veranderd. Deze verandering kan onze samenleving zijn of gewoon hoe we zijn als mens. In vele of zelf bijna in alle episodes is deze verandering negatieve.

Deze negatieve kant is er omdat technologie ook een keerzijde heeft, en dat is wat de show ons wilt vertellen. Dit doen ze al met de titel van de show “Black Mirror” of wel als je staart naar een scherm dat uit staat zie je een zwarte spiegel. Deze spiegel voelt koud en gruwelijk aan. Je moet het anders zelf een proberen. Staar naar een uitstaand scherm, ik kan raden dat het je niet zo blij maakt, of het ziet er minder positiever uit dan een gewone spiegel.

Ik heb ook het gevoel dat de show naast de keerzijde van technologie ons ook waarschuwt voor die technologie. Als we altijd nieuwe technologie om de markt zetten zonder na te denken dat er slechte gevolgen kunnen komen. Dit kunnen we eigenlijk nu al zien met sociale media. 

Ja, het helpt ons met communiceren met de hele wereld, maar dit kan je eigenlijk ook met mail, het is even snel. Ik ben niet tegen sociale media, maar het zorgt wel dat velen een slecht zelfbeeld hebben door influencers en modellen. Door de sociale druk/quota kan je ook niet praten over hoe slecht je je voelt, want dit wordt dan gezien als aandacht vragen, of mensen negeren het gewoon omdat het niet positieve is.

Er zullen wel altijd mensen zijn die vanaf ze de post zien je direct een bericht gaat sturen. Maar probeer dit eens, post een foto van jezelf waar je niet lacht. Ik kan garanderen dat je minder likes gaat hebben dan op de foto’s waar je lacht.

Het is moeilijk om iets te veranderen dat onze normaal is geworden. Daarom dat we moeten denken over technologie en mensen, voor technologie dat er nog niet is. Wat de goede en slechte gevolgen zijn van een technologie, en of er wetten rond die technologie moeten gemaakt worden.

Dit laatste proberen mensen van de AI-wereld te doen, en met goede reden. Want wat als een AI iets doet wie is er aansprakelijk, of hoe kunnen we omgaan met die technologie zodat we niet het vee worden van robots? Als je hier meer wilt over lezen kan ik je de twee boeken uit de bronnenlijst aanbevelen.

Ik denk dat Black Mirror wil dat we nadenken over onze technologie en nieuwe technologie. Zodat we de slechte gevolgen kunnen dempen en zelf tegenhouden. Zodat we niet moeten staren naar een zwart, koud en gruwelijk vlak genaamd een Black Mirror.

Bronnen:

Freeman, T. (n.d.). The Internet Just Found Out What “Black Mirror” Actually Means, and People Are Losing It. Maxim. Retrieved May 15, 2020, from https://www.maxim.com/entertainment/black-mirror-meaning-2018-1

Homo Roboticus. (n.d.). Retrieved May 15, 2020, from http://homo-roboticus.be/

Tegmark, M. (n.d.). Life 3.0 (being human in the age of AI).Black Mirror | Officiële Netflix-site. (n.d.). Retrieved May 15, 2020, from https://www.netflix.com/be/title/70264888

Category
Tags

Comments are closed