Van de morgen tijdens het browsen van internet artikelkoppen kwam ik een artikel tegen, dat zegt dat Belgen meer sparen tegen over andere EU-landen tijdens deze crisis. Ik als econoom was direct geïnteresseerd in het artikel.

Er waren een paar dingen die mij opvallen aan het artikel. Eén van deze dingen is de eerste zin van het artikel.

“Bijna de helft van de Belgen heeft tijdens de coronacrisis meer gespaard dan anders.”

Waarom neem ik deze zin? Omdat ik het gevoel krijg van deze zin dat de coronacrisis gedaan is. Maar dat is hij niet. Elke dag blijven de cijfers groeien, en dit zal pas stoppen vanaf er een vaccin op de markt komt.

Het artikel vertelt ook niets waarom of hoe mensen sparen. De enigste twee reden hoe ons cijfer zo hoog is volgens het artikel is door onze bourgondische levensstijl en dat 22% van de Belgen factures uitstellen door de crisis.

Deze post gaat niet over hoe slecht huidige media is of over de coronacrisis, maar toch wou ik het vermelden. 

Maar waarom zou je sparen tijdens een crisis? Dit is de vraag die ik stel bij het artikel. Er wordt niet vermeld wat de term sparen allemaal inhoud, dus ik denk gewoon dat het gaat over geld bijhouden op je rekening of onder je bed.

Ik als econoom vind dit raar om te doen, want sparen zorgt ervoor dat de crisis erger wordt. Wel dit is wat ik geleerd heb. Sparen is niet slecht, het zorgt voor een vangnet voor de persoon die spaart. Maar door te sparen zorg je ervoor dat het geld uit onze economische circle is. Waardoor het slecht is om te sparen voor onze economie.

Je kan het zien zoals bloedklonters. Bloedklonters zorgen ervoor dat er minder bloed in omloop is. Waardoor er minder zaken minder stoffen krijgen om goed te kunnen functioneren.

Naast dat sparen slecht is voor de economie helpt het je nu ook niet. Ik denk zelf dat het het tegenovergestelde doet. Want ik denk dat er een economische crisis zal komen waardoor je geld minder waard is. Dus alles wat je nu spaart gaat eigenlijk minder waarden hebben dan nu.

Je moet nu ook niet alles wat op je rekening staat leeg plunderen, en producten hamsteren. Want alles wat ik nu zeg is maar speculatie die gemaakt is door een student die een worstcasescenario ziet. Ik ben geen echte econoom die de volledige markt analyseert, dus neem alles wat ik zeg met een korrel zand.

Wat je wel kan doen naast sparen is je geld investeren, om duidelijk te maken wc-papier is geen investeringsgoed al denken sommige mensen dit. 

Investeren levert ook veel meer dan gewoon sparen, want een intrestvoet van 0.01% klinkt niet echt voordelig.

In wat je moet investeren kan ik moeilijk zeggen. Maar ik raad aan om in iets te investeren dat een gekend investeringsgoed is, waar je tot bijna geen geld kunt verliezen. Want er is altijd wel een risico hoe klein hij ook is. Ik raad ook aan om in een goed de investeren dat je aanstaat, in mijn geval zou dit whisky kunnen zijn.

Dus in plaats van sparen om een vangnet te maken kan je beter investeren in een goed. Omdat het meer oplevert en de economie helpt.

Bronnen:

Belgen sparen meer dan andere Europeanen tijdens crisis. (2020, June 9). De Tijd. https://www.tijd.be/netto/budget/belgen-sparen-meer-dan-andere-europeanen-tijdens-crisis/10231717.html

Afbeelding: Fashionista.be. (2019, October 31). 7 tips om te sparen en het ook écht vol te houden. Fashionista. https://fashionista.flair.be/life/7-tips-om-te-sparen-echt-vol-houden/Vergelijk spaarrekeningen (België)—Spaargids.be. (n.d.). Retrieved June 9, 2020, from https://www.spaargids.be/sparen/spaartarieven.html

Tags

Comments are closed