Ik ben nu het nieuwste seizoen aan het kijken van 13 reasons why. In het nieuwste seizoen heb ik twee dingen gevonden waarvoor ik dankbaar voor ben. Dat ik elke dag niet moet bang zijn voor een school shooting en dat ik in naar een kleine middelbare school ben gegaan.

De laatste episode dat ik gekeken heb ging over een school shooting oefening. Maar niemand wist dat er een oefening was, waardoor iedereen dacht dat het echt was. Dit zorgde er voor dat iedereen in paniek en bang was. Deze angst dat ze hebben gaat ook nooit weg als ze op school zitten. Want leerlingen worden er altijd aan herinnerd door metaaldetectoren, agenten en camera’s.

Dit zorgt ervoor dat een veilige plaats voor jongeren niet echt veilige is.

Ik zeg dat school een veilige plaats is omdat dit bij mij zo was. Daarom dat ik blij ben dat ik op een kleine school ben opgegroeid. Het was een veilige plaats omdat klein was. Waardoor het gemakkelijker is om voor transparantie te zorgen. Wat ook tof was is dat iedereen elkaar kent. Sommige kende je natuurlijk meer of minder maar iedereen kent elkaar op een manier.

Lay-out van men school

Maar hoe komt het dat in Amerika leerlingen elke dag met angst zitten als ze naar school gaan?

Het eerste wat mensen zeggen is dat het de schuld is van de wapenwet. Maar in mijn ogen is dit een lui en zwak excuus dat mensen maken. Want als ik echt wil en het geld er aan wil spenderen kan ik ook aan een vuurwapen geraken op het deepweb, en als ik echt wil kan ik ook een onderzeeër kopen.

Je kan ook een school slashing doen dit is het gebruik maken van een zwaard in plaats van een vuurwapen. Deze gebeuren ook niet in België en ik ken redelijk wat mensen die een zwaard hebben.

Maar waarom gebeurt het hier niet? Ik kan het niet echt zeggen hoe het zit bij grotere scholen maar ik denk dat het door transparantie is, en er wordt gezorgt voor leerlingen op school. Leerlingen stonden bij mijn school centraal. Was er iets dat er op school slecht was, of beter kan, wordt er geluisterd en zal er actie genomen worden.

Dit is iets wat er niet echt gebeurt denk ik. Ik zeg ‘denk ik’ omdat al men informatie van series komt. Al is 13 reasons why niet zo een slechte bron want het probeert zo dicht mogenlijk bij realiteit te zijn.

In de informatie dat ik heb wordt er wel geluisterd naar leerlingen, maar er wordt weinig tot bijna geen actie gedaan. Ik heb ook het gevoel dat leerlingen niet centraal staan, maar dat de geldstroom van de staat centraal is. Alle veiligheid dingen zoals metaal detectoren en andere, zijn er voor te zorgen dat er meer geld van de staat komt. Maar er wordt niet nagedacht wat de gevolgen kunnen zijn.

Je kan zien in de episode dat er niet wordt nagedacht over de gevolgen van de oefening. Waardoor de directeur verbaast was wat het hoofdpersonage te zeggen had.

Ik denk dat de wapenwet niet de grootste reden is dat er te vaak school shootings gebeurt maar dat er gewoon niet naar leerlingen echt gekeken wordt, en dat er geen goed gevoel wordt gecreëerd als je naar school gaat.

Bronnen:

School shooting. (2020). In Wikipedia. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=School_shooting&oldid=961746569

13 Reasons Why | Officiële Netflix-site. (n.d.). Retrieved June 13, 2020, from https://www.netflix.com/be/title/80117470

You Can Buy Anything on the Deep Web, Even Submarines. (n.d.). Retrieved June 13, 2020, from https://intsights.com/blog/can-buy-anything-deep-web-even-submarinesNic Diederichs Technical High School slashing. (2020). In Wikipedia. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Nic_Diederichs_Technical_High_School_slashing&oldid=961694151

Category
Tags

Comments are closed