Black Lives Matter, je hebt er waarschijnlijk al van gehoord, als je deze paar dagen naar het nieuws kijkt. De BLM movement is nu ook en België aan het protesteren, maar waarom eigenlijk?

Ik wil eerst graag zeggen dat ik niets heb tegen het motto heb van de  BLM movement. Al zijn zij niet de enigste slachtoffers zijn van racisme, en ik heb het gevoel dat dit soms vergeten wordt.

Maar laten we terug gaan naar de vraag van waarom de protesten, en rellen eigenlijk gebeuren.

De protesten zijn eerst in de USA gestart. Dit komt omdat George Floyd een 46 jarige man van Afro-Amerikaanse afkomst is gewurgd tijdens zijn arrestatie. Dit is de zoveelste instantie dat er aan “Police Brutality” wordt gedaan in America. Dit fenomeen is niet iets nieuws in America, mensen denken zelfs dat dit een gewoonte is om te doen bij Afro-Amerikanen. In de meeste gevallen worden deze instanties als noodzakelijk of normaal gezien omdat de politie agent in gevaar kan zijn. Waardoor het gebruik van geweld is toegestaan. Waardoor de agent gewoon vrijgelaten wordt.

Deze vrijlating zorgde voor veel frustratie bij de bevolking. Omdat je volgens mensen duidelijk kon zien in een video dat George Floyd niet moeilijk deed tijdens zijn arrestatie.

Door deze frustratie plus die van de lockdown zorgde voor een explosie in mensen, en soms zelf in wijken. Je hebt het goed gelezen soms zelf een explosie in wijken. Daar waren de rellen een paar niveaus hoger dan die bij ons.

Maar waarom gebeurt dit bij ons? We hebben geen “Police Brutality” en politieagenten discrimineren niemand. Dus waarom bij ons? 

Deze vragen heb ik nu ook. Daarom dat ik zeg dat de rellen hun punt mist. Want het komt door politie discriminatie en geweld dat mensen naar buiten zijn gegaan midden in deze corona lockdown.

De rellen in America en bij ons missen allebei hun punt. Want winkels beroven helpt niemand behalve de mensen die het doen. Dit is wat ik bedoelde dat de rellen hun doel missen.

Het doel van de rellen is om politiegeweld ,discriminatie en racisme te stoppen of er voor zorgen dat er gevolgen zijn als het gebeurt. Maar vele mensen doen volgens mij mee aan de rellen voor zichzelf en niet voor BLM of George Floyd.

Dit zorgt er voor dat ik aan de kant sta met de mensen die tegen de rellen zijn. Dit is heel waarschijnlijk aan dezelfde kant die voor het probleem zorgt. Ik ben niet blij om aan deze kant te staan, maar de mensen die nu rellen doen het alleen maar voor zichzelf. Om weer sociaal contact te hebben, en om weer wat nieuwe spullen te hebben. Want als je niet kan gaan werken kan je ook niet nieuwe dingen kopen.

Bronnen:

New video shows 3 policemen kneeling on George Floyd. (2020, May 30). AS.Com. https://en.as.com/en/2020/05/30/videos/1590837044_573616.html

NWS, V. (22:47+02:00). “Onverantwoord”: Politici niet te spreken over massa van 10.000 mensen op betoging in Brussel. vrtnws.be. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/06/07/politici-veroordelen-rellen-na-betoging-brussel/

Rust keert terug in Brussel na vernielingen en plunderingen: “Meer dan 150 arrestaties.” (n.d.). Het Nieuwsblad. Retrieved June 8, 2020, from https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200607_04984047

Twitch. (n.d.). Twitch. Retrieved June 8, 2020, from https://www.twitch.tv/videos/637109010?filter=archives&sort=time

Tags

Comments are closed