3D printen is een technologie dat de huidige productie van goederen kan en waarschijnlijk gaat veranderen. Daarom dat ik het een disruptieve technologie noem, omdat het een industrie gaat veranderen.

Als je aan een 3d printer denkt, denk je vooral aan prototypen. Maar dit idee van 3d printers is eigenlijk verkeerd. Ja, het wordt gebruikt om te prototypen maar het kan veel meer dan gewoon prototypen. 

Je kan bijvoorbeeld een productielijn starten met hele basic 3d printers. Misschien is het raar om een productielijn te hebben met 3d printers omdat het lang duurt om iets te printen. Maar het is mogelijk, het bedrijf Prusa doet dit. Ze maken 3d printers met 3d printers, deze productielijn kan je zien op de banner afbeelding.

De duur van elke print kan je heel gemakkelijk verminderen door een 3d printer technologie dat nog niet echt bekend is. Deze technologie is resin printen. Deze printers gebruiken lcd’s en UV stralen om een vloeistof (resin) te verharden.

Door een lcd te gebruiken kan je kiezen waar er UV stralen zijn. Hierdoor kost het even veel tijd om één of meerdere objecten te maken. Omdat ik het gevoel heb dat ik het slecht uitleg zal er een video hiervan in de bronnen lijst staan. Deze video is ook de reden waarom ik denk dat 3d printen een disruptieve technologie is.

De video is ook niet de enigste reden waarom ik zo denk over 3d printers. Je kan ook on demand iets maken. Dit betekent als iemand iets besteld op je website dat je het dan print. Dit zorgt ervoor dat je geen stok nodig hebt. In mijn ogen is dit een groot pluspunt. Want ik zie stock als verloren geld.

Naast geld besparen is het ook ecologische. Het zorgt ervoor dat je producten dichter bij de klant kan produceren. Zelfs zo dicht dat je het gewoon in het midden van een stad kan doen. Dit is ecologisch omdat je de goederen niet uit China moet importeren. 

De laatste reden waarom ik denk dat 3d printen onze industrie gaat veranderen is door metaal 3d printen. Maar waarom is metaal printen zo speciaal? Het zorgt ervoor dat je objecten in één keer hebt. Dit zorgt ervoor dat het object veel sterker en veiliger is. Het is ook goedkoper en dit is altijd een pluspunt. Dit zorgt ervoor dat Elon Musk heel goedkope raketten kan maken in een kort termijn.

Omdat 3d printen goedkoper, ecologische en beter is dan onze huidige industrie denk ik dat het de wereld zal veranderen.

Bronnen:

This technology will DISRUPT miniature companies. (n.d.). Retrieved May 5, 2020, from https://www.youtube.com/watch?v=KpbW2DBf9uE

The 3D printing revolution | DW Documentary. (n.d.). Retrieved May 5, 2020, from https://www.youtube.com/watch?v=k0poVtBhIsQ

The Material Science of Metal 3D Printing. (n.d.). Retrieved May 5, 2020, from https://www.youtube.com/watch?v=fzBRYsiyxjIThe Road to 100,000 Original Prusa 3D printers. (n.d.). Retrieved May 5, 2020, from https://www.youtube.com/watch?v=xX3pDDi9PeU

Category
Tags

Comments are closed